RING OSS REDAN IDAG! 0500 41 47 11

OBS!  Smsá   070 68 52 47 4 

Det kan vara svårt att veta vad man ska koppla ihop med vad. Så här har jag sammanställt några av dom vanligaste kontakterna och datordelarna.

 

HDMI-KONTAKT
Så här ser en HDMI kontakt ut.Singnalen är digital och överför både bild och ljud i HD kvalite. Den används för tex. platt tv, projektor och DVD / BLUERAY spelare. Även en dator med ett grafikkort som har HDMI kontakt kan ansluta till platt tv / projektor. HDMI kontakten har i dagsläget den bästa bildkvaliten, ljudkvaliten är även den mycket hög. Rekomenderad maxlängd är ca: 12m utan försämmrad kvalite. Gällande priser på HDMI kablar så är det onödigt att köpa dyra kablar, för många tester har visat att skillnaden är mycket liten på bild och ljud kvaliten. Däremot finns en skillnad i själva byggkvaliten, så köp inte den billigaste du kan hitta.

DVI-KONTAKT
Detta är en DVI kabel och är mycket vanlig idag. Den kopplas vanligtvis mellan dator och bildskärm samt LCD-tv / projektor. Singnalen är digital och stöder HD upplösning.

VGA-KONTAKT
Så här ser en standard VGA kabel ut. Den används vanligtvis till att koppla ihop en dator med en bildkärm. Även dator till platt-tv / projektor mm. Signalen är analog och ger i dagens mått inte den bästa bilden.

USB-KONTAKT
Här är den så vanliga USB kontakten. Den finner du på t.ex. Möss, tangentbord, skrivare, USB-minnen mm. Men USB kontakten delas även in i flera typer, dels kontakt-typ samt hastighets-typ t.ex. USB 1. USB2 och USB3. Klicka på bilden för förstoring!

PROCESSOR

Processor är den del i datorn som gör beräkningar och man brukar mäta beräkningsförmågan i Ghz Te.x. 2.8Ghz. Processorn är placerad på moderkortet och behöver ha en kylfläns samt fläkt monterad ovanpå för att kylas ner. Det finns flera olika märken och typer av processorer, men dom vanligaste är Intel och AMD. Idag delar man även upp dom i hur många kärnor dom har (core) Te.x. Dual Core 2, Quad Core etc. Några av dom modernaste processorerna har även mycket kraftfulla inbyggda grafikkretsar som gör att man inte behöver något grafikkort i datorn.

Processor Kylare

Eftersom processorn kan bli mycket varm under belastning så behöver den kylning. Det vanligaste sättet att kyla processorn på  är en kylflns som har en fläkt placerad på ovansidan. Man kan även kyla processorn med vattenkylning.

Om man vill ha en så tyst dator som möjligt så ska man ha en kylfläns med kopparkärna och en så stor fläkt som möjligt som snurrar med lägsta möjliga varv, eller enbart kylflänsar (passiv kylning).

Grafikkort

Detta kort sätter man på moderkortet och används i datorn för att kunna få fram en bild på en bildskärm. Grafiken som visas är i första hand själva operativsystemet typ Windows.  Om man har ett kraftfullt grafikkort så kan man även använd datorn till att spela spel, redigera bilder samt videofilmer. Styrkan på grafikkortet avgörs av flera faktorer så som hastighet på den inbyggda grafik processorn, mängd och hastighet på grafikkortets minne samt kylförmåga.

Moderkort

Detta är den största komponenten i datorn där alla instickskort är placerade så som processor, ram-minnen, grafikkort, ljudkort, cd/dvd spelare, kortläsare samt fläktar och nätaggregat mm är anslutna på moderkortet. Alla moderkort har en så kallad BIOS inbyggd som styr och hanterar alla delar som man pluggar in på moderkortet. Vid uppstart av datorn så är det BIOS uppgift att kontrolera att alla delar svarar och fungerar, efter det ger den klartecken till hårddisken att starta upp operativsystemet och hårdisken lägger över filer till ram-minnet så att datorn kan starta upp med bild och ljud. När dator väl är inne i operativsystemet så samspelar alla komponenter och styrs av användarens kommandon.

DVD spelare 5.25" (Intern)

Dvd spelaren monteras i datorlådans front. Denna spellar endast upp dvd/cd skivor och kan ej spela in (bränna).

DVD brännare 5.25" (Intern)

DVD brännaren placeras i datorlådans front. Denna spelare kan både spela upp DVD/CD sam spela in (bränna) DVD/CD skivor. Standarder som följs för bränskivor är DVD-R / CD-R samt DVD-RW / CD-RW. DVD rymmer max 4.7gb och CD rymmer max 750mb.

Hårddisk 3.5" (Intern)

Detta lagringmedium är idag huvud lagrings enheten. Dvs. På hårdisken installeras operativsystemet och passande  extraprogram så som te.x Office, webbläsare och spel. Man kan även ha flera hårddiskar i  och utanför datorn om man har behov av mer lagringsutrymme. Hårdiskar finns i flera fysiska storlekar 3.5" som är vanlig i stationära datorer och 2.5" som sitter i bärbara datorer. Man delar även in hårddiskar i storlek på lagringsutrymme. Idag talar man om Gigabyte eller Terrabyte. Det finns även skillnader i förmåga i läs och skrivhastighet mellan olika hårddiskar. Detta mäter man bla. i hur fort hårdiskens diskskivor rotera. Dagens 3 vanligaste hastigheter är 5400rpm, 7200rpm och 10.000rpm. Desto fortare den kan snurra i maxfart desto mer data kan den hantera på kortare tid som i sin tur leder till bättre prestanda, snabbare åtkomst och kortare starttider för program etc. Sedan finns det hårdiskar som är konstruerade utan rörliga delar SSD /solid state disc), denna disk är minst dubbelt så snabb som tidigare nämnda diskar och betydligt strömsnålare samt ljudlösa. SSD disken är ett bra val att installera som systemdisk (tex. att ha windows på). Har man flera hårddiskar i datorn bör man överväga att ha ett bra luftflöde genom datorlådan för att minimera risken för överhettning och att hårddiskar går sönder.

Hårddisk-USB

USB- Hårdiskar är egentligen en vanlig hårddisk som är placerad i ett hölje med en USB kontakt. Den största skillnaden är att den är en aning långsammare läs och skriv hastighet än den interna hårddisken. Detta på grund av att USB har en lägre överföringshastiget. USB hårdisken är ett mycket bra komplement om man vill göra säkerhetskopiering eller bara lagra stor mängder data. En till bra egenskap är att man lätt kan flytta med sig enheten till annan dator för att där kunna komma åt allt innehåll. Vissa Usb Hårddiskar har även inbyggda säkerhetskopierings funktioner.

Router/Bredbandsmodem (trådlös)

En router kopplas mellan bredbandsmodem och dator/er. I routern finns funktioner så som brandvägg som skyddar mot intrång i nätverket, DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) som har funktionen att dela ut ip adresser automatiskt till alla datorer/enheter som ansluter till routern.  Det finns även trådlös funktion för uppkoppling av datorer/enheter. Denna uppkoppling är som regel krypterad (skyddad) med wpa eller wpa-2 som standard.

Trådlös nätverksadapter-USB

Detta ser ut som ett vanligt usb stick men har ett litet trådlöst nätverkskort inbyggt som fungerar som en sändare och mottagare. I hop med en trådlös router kan man koppla upp sig trådlöst och föra över filer mellan datorer/enheter samt surfa på internet. Hastigheter Mellan 11Mbs till 300Mbs, standard hastigheter idag är 54Mbps. Räckvidden är ganska kort, ca: 30m inomhus och upp till 150m utomhus.

Trådlöst nätverkskort (Internt)

Detta kort sätter man i en port inne i datorn. Det trådlösa kortet sänder och tar emot trådlösa signaler mellan en trådlös router eller mellan två datorer med trådlösa kort. Hastigeter från 11Mbps till 300Mbps.

3G/4G Trådlös adapter-USB

Denna USB sticka har ett inbyggt modem för 3G/4G mobil nät, samma som för mobiltelefoner. Man kan koppla upp sig mot den operatör som man har, te.x Telia, Tele2, 3 mm oberoende av vart man befinner sig så länge man har signal. I dag kan man nå rätt bra hastigheter. Men om man vill ladda ner större filer eller spela online spel så räcker inte 3G, utan man bör då ha 4G som är minst 3-4 gånger snabbare.